Cum să scapi de respirația urât mirositoare
Denumită oficial halitoză, respirația urât mirositoare este o problemă comună cu care se confruntă oamenii.
Există o serie de cauze posibile ale halitozei, dar marea majoritate se rezumă la igiena orală. Halitoza poate provoca îngrijorare semnificativă, jenă și anxietate, dar este relativ ușor de remediat.
Halitoza este al treilea cel mai frecvent motiv pentru care oamenii caută îngrijire dentară, după cariile dentare și bolile gingiilor.
Remediile simple la domiciliu și schimbarea stilului de viașă, cum ar fi igiena dentară îmbunătățită și renunțarea la fumat, pot elimina adesea problema.
De asemenea, trebuie să cunoașteți faptul că respirația urât mirositoare ar putea fi cauzată de afecțiuni medicale subadiacente. Dacă respirația urât mirositoare persistă, este recomandată vizita la medic.
Cum să scapi de respirația urât mirositoare? 4 soluții
Îmbunătățește-ți igiena dentară
Deși ar putea părea evident pentru mulți dintre noi, igiena dentară deficitară râmâne principala cauză a respirației urât mirositoare.
Gura ta este plină de bacterii care descompun particulele de alimente, iar combinația dintre bacterii și alimentele în descompunere produce un miros urât, motiv pentru care periajul și folosirea aței dentare sunt foarte importante.
Experții recomandă să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, de preferință după fiecare masă, cu pastă de dinți cu fluor, dar asta te va scăpa de doar 60% din bacteriile din gură. De aceea, folosirea aței dentare și curățarea limbii este foarte importantă.
Ața dentară reduce acumlarea de particule alimentare și placa dentară între dinți.
Bacteriile, alimentele și celulele moarte se acumulează, de obicei, pe limbă, în special la fumători sau la persoanele cu o gură extrem de uscată. O racletă pentru limbă poate fi utilă.
De asemenea, schimbarea periuței de dinți la fiecare 2-3 luni este, de asemenea, importantă din motive similare.
Clătirea și gargara cu o apă de gură fără alcool înainte de a merge la culcare te pot ajuta, de asemenea, să controlezi mai eficient înmulțirea bacteriilor.
Mergi mai des la dentist
Dacă ai o igienă dentară precară, sunt șanse să fi dezvoltat placă bacteriană, care este o peliculă de bacterii care îți acoperă dinții. În timp, placa se întărește și devine tartru, ceea ce dăunează gingiilor.
Acest proces se numește parodontită și poate duce la respirația urât mirositoare.
Tartrul nu poate fi îndepărtat prin periaj, așa că trebuie să mergi la denstist. Dacă bănuiești că suferi de paradontită, trebuie să o tratezi cât mai curând posibul sau poate deveni o afecțiune gravă care îți afectează dinții.
Bea mai multă apă
Saliva ajută la umezirea și curățarea gurii. De aceea, o gură uscată poate provoca și respirație urât mirositoare, deoarece înseamnă că nu produci suficientă salivă pentru a-ți menține gura curată.
Poți încerca soluții la domiciliu, cum ar fi să bei mai multă apă, să folosești cuburi de gheață, să mesteci gumă fără zahăr sau să consumi dropsuri fără zahăr. Mestecatul gumei sau suptul unei bomboane tari, de preferință fără zahăr, poate ajuta la stimularea producției de salivă.
De asemenea, evită alcoolul și tutunul, ambele deshidratează gura.